Nieuws
IMAGOSCAN.com
3-09-2013
Wat doet de ImagoScan? De scan drukt de waarde van een merk, of het effect van een campagne hierop, uit in de vorm van een rapportcijfer. De ImagoScan geeft inzicht in hoe respondenten je merk beleven, onder andere aan de hand van de Archetypen van Jung en het concurrerendewaardenmodel van Quinn. Ook persoonlijkheidskenmerken, geografische informatie en andere filteropties zijn zichtbaar op het resultatendashboard.
Met de ImagoScan maak je een scan aan voor een bepaalde (korte) periode. De hiervoor relevante sociale platformen (Facebook, Twitter, LinkedIn) selecteer je zelf: de app genereert één bericht op desbetreffende timeline. Daarnaast is er de mogelijkheid om je contacten een persoonlijk bericht te sturen. De feedback is vervolgens in de app inzichtelijk voor de scan-eigenaar. Ook je eigen database is in te zetten.
Na de onderzoeksperiode zijn de resultaten via het dashboard in de app te bekijken. Hierin kan geselecteerd worden op geslacht, leeftijd, inkomen, opleiding en gezinstype van de respondenten. Verder is inzichtelijk waar je publiek het merk / de campagne van kent, waar zij zich bevindt (o.b.v. Google Maps) en wie als grootste concurrent wordt beschouwd. Tenslotte laat de zogenaamde BrandMeter zien hoe jouw merk of campagne scoort ten opzichte van alle anderen die gescand zijn via de app.
Gratis verkrijgbaar voor zowel Apple als Android. Try us! We zijn benieuwd naar je mening
Schwung Reclame lanceert nieuwe website
15-4-2011
Als Reclamebureau kun je niet stilzitten. Het media landschap verandert razend snel. Zeker op gebiedt van internet. Schwung Reclame is zich hiervan bewust. Daarom ontwikkelde we een nieuwe website.
Niet alleen technische ontwikkelingen waren de aanleiding voor de ontwikkeling van de nieuwe website. Het wasbelangrijker voor schwung hun propositie nog eens goed onder de loep te nemen. Dit resulteerde in 3 peilers:
1. Merken bouwen
2. creatieve creaties/producties (internet en traditionele media)
3. Internet branding
Met name het laatste punt is een aanscherping op de bestaande visie gebleken. Volgens Schwung Reclame is het bij de realisatie van websites, webshops, communities en andere web applicaties van primair belang de het 'branding' aspect goed in de gaten te houden. Hiermee doelt Schwung op meer dan vormgeving alleen. Propositie, doelgroep- en productsegmentatie en nog veel meer, zijn succesbepalende factoren.
Kijk gerust een op de website:
www.schwungreclame.nl
Nederland staat wereldwijd op 1 qua Twitter en LinkedIn gebruik
27-4-2011
Social Media ComScore heeft vandaag de resultaten naar buiten gebracht van een onderzoek naar het sociaal netwerk gebruik in Nederland gebaseerd op de Media Metrix service. Het onderzoek toont aan dat de Nederlandse social netwerk markt sterk door blijft groeien als sites als Facebook, Twitter en LinkedIn hun marktaandeel uit breiden, Hyves blijft nog wel de absolute nummer 1. "The social networking market in the Netherlands is really quite unique and full of interesting storylines," aldus Mike Read, svp en managing director van comScore Europa. "Het is een van de weinige markten waar een lokaal sociaal netwerk [Hyves] nog steeds groter is dan Facebook, maar de site van Zuckerberg heeft wel een stijgende lijn te pakken.
Een ander interessant facet van de Nederlandse markt is dat ze wereldwijd de hoogste Internet penetratie hebben voor 2 van de grootste wereldwijde social networking sites, Twitter en Linkedin." De social networking categorie groeit in Nederland flink door met + 18% tot 11,5 miljoen bezoekers in maart 2011 (representatief voor 96% van de online populatie). Hyves staat nog bovenaan met meer dan 7,6 miljoen bezoekers in maart, maar Facebook wint veel terrein, maar liefst 76% omhoog ten opzichte van vorig jaar tot bijna 6,6 miljoen bezoekers. Twitter en Linkedin staan 3e en 4e met beide bijna zo'n 70% omhoog ten opzichte van een jaar eerder naar iets meer dan 3 miljoen bezoekers.
Schwung creëert merkpositionering.com
15 maart 2011
Schwung Reclame is een expert op het gebied van merkpositionering. De kennis hebben ze in huis, dus waarom deze informatie niet delen? Een belangrijke reden voor Schwung om een weblog te creëeren met een eigen huisstijl en logo. Het weblog is vooral bedoeld voor studenten en mensen uit het bedrijfsleven. Er valt altijd wel iets te leren op dit gebied. Informatie is te vinden in de blogs, modellen, boeken en het woordenboek. Ook kunnen de bezoekers zich vermaken door te stemmen op polls, te reageren op blogs en door het lezen van de nieuwste nieuwsfeitjes uit het wereldje van merkpositionering. Dus mis het niet en ga op maandag 17 mei naar www.merkpositionering.com en laat u overspoelen door interessante informatie.
Huismerk groeit ten koste van A-merk
Donderdag 25 februari 2010
ZALTBOMMEL (ANP) - A-merken in de supermarkt verliezen terrein aan huismerken. De omzet van A-merken groeide het afgelopen jaar met 2,2 procent terwijl de omzet van huismerken is gegroeid met 7 procent. Dat heeft marktonderzoeker IRI donderdag gemeld. Volgens IRI staan producten waarvan de verkoop jarenlang groeide, zoals functionele zuivel, koelverse sappen en tussendoorkoeken nu onder druk. Het lijkt erop dat de bestedingen van consumenten minder 'luxe' worden, aldus de marktonderzoeker.
D.E. spaarprogramma krijgt make-over
18 februari 2010
Het waardepunten-systeem van DE bestaat al 80 jaar en de waardepunten op de verpakkingen blijven ook gewoon bestaan. Nieuw is dat consumenten bij deelname een klantenkaart ontvangen, en bij elke besteding in de webshop, winkels en cafés van Douwe Egberts extra spaarsaldo krijgen. Daardoor zal sparen sneller gaan dan nu. De grootste frustratie (ééuwen sparen voor een theelepeltje) lijkt me daarmee weggenomen.
Er is de mogelijkheid om de uitgeknipte waardepunten online te sparen, er is extra korting in de webshop, maar de programmaleden maken ook sneller kennis met nieuwe producten en worden uitgenodigd voor speciale evenementen.
Douwe Egberts hoopt hierdoor de relatie met consumenten te verstevigen en meer merkbeleving te creëren rond de merken Douwe Egberts, Senseo en Pickwick. Het oude spaarsysteem schoot daarin te kort; volgens DE speelden de waardepunten hierin een centrale rol, terwijl in het nieuwe systeem het zwaartepunt bij de consumenten en de merkbinding ligt.
‘Veel Nederlanders kennen een nostalgisch gevoel bij het huidige spaarsysteem van Douwe Egberts’, aldus Femke-Anna van Zanten, manager Douwe Egberts loyalty & brandstores. ‘Met Douwe Egberts &meer willen we het bestaande spaarprogramma optillen naar een cross-channel loyaliteitsprogramma, waarbij de beleving die consumenten nu ervaren in de winkels en cafés van Douwe Egberts ook wordt doorvertaald naar het nieuwe online platform. We hopen hiermee naast trouwe spaarders van onze huidige waardepunten ook nieuwe doelgroepen aan te spreken, zoals de huidige online generatie die snel een cadeau wil kopen of bijvoorbeeld in onze cafés wil sparen voor een gratis ‘coffee to go’. We gieten het oud-Hollandse gevoel van waardepunten sparen dus in een nieuw jasje.’
Onderzoek
Ter gelegenheid van de start van het nieuwe loyaltyprogramma liet Douwe Egberts door Ruigrok I Netpanel onderzoek uitvoeren naar het spaargedrag onder 581 Nederlandse consumenten.
Hieruit blijkt dat 61 procent van de Nederlandse consumenten gratis waardepunten spaart.
52 procent vindt dat sparen slim is, omdat je hiermee ongemerkt iets extra opzij zet. Nederlanders zijn echter ook nuchtere spaarders: zo zegt 66 procent ‘Waarom niet sparen als het gratis is?’en 37 procent ‘Gratis punten sparen is uitgegroeid tot een gewoonte’.
Overige uitkomsten:
- 32 procent van de respondenten die gratis punten sparen, geeft aan hiervoor bepaalde merken te kopen of naar bepaalde winkels te gaan
- 76 procent vindt het aanbieden van waardepunten een goede manier van klantenbinding
- 60 procent van de respondenten die waardepunten sparen, vergeet deze uiteindelijk in te leveren
Douwe Egberts &meer is ontwikkeld i.s.m. met o.a. Conversion Company, LBi Lostboys en Loyalty Lab.
Shell test nieuw concept
DONDERDAG 11 MAART 2010, 17:03
Verder houdt het concept in: ‘Een snelle en vriendelijke service, aan de kassa en aan de pomp, verse broodjes, een groot aanbod van diverse soorten verse koffie, nog meer aandacht voor schone toiletten en verrassende Air Miles-aanbiedingen.’
Dat zegt Linda van Schaik, marketing manager Shell Benelux tegen vakblad Cleaning Station. Shell wil met het concept zakelijke veelrijders trekken, door ‘de beste snelwegervaring van Nederland’ te bieden. De tankstations die meedoen aan de pilot zijn Den Ruygenhoek (A4 richting Amsterdam), De Hackelaar (A1 richting Amsterdam) en De Andel (A12 richting Utrecht). Op twee tanklanen wordt de pompbediende in ere hersteld. Tijdens kantooruren helpt een medewerker daar bij het tanken, maakt de ruiten schoon en controleert desgewenst het oliepeil en de ruitenwisservloeistof. Als de resultaten uit de test positief zijn, ziet Shell mogelijkheden voor zo’n 15 Shell-stations die langs de snelweg liggen.
Bron: Cleaning Station
Positionering Nederlandse merken mist fundament
Zaterdag 20 februari 2010 17:30
Nederlandse consumenten zijn kritisch en wispelturig. De tijd dat iemand een merk de rest van zijn of haar leven gebruikt is voorbij. In supermarkten verliezen de A-merken het in het schap van de huismerken. Niets lijkt voor de consument meer heilig. Sites als 'Waar komt het vandaan' spelen hierop in en stimuleren het gevoel van consumenten dat ze niet meer willen betalen puur omdat er een ander label op zit. Maar is het alleen de zinnige consument'die de waarde van merken niet in kan schatten? Interbrand Nederland zoekt het bij de mensen achter het merk. 358 brand- en marketingprofessionals gaven antwoord op vragen over de huidige staat van branding in Nederland. Opvallende uitkomst is dat deze professionals niet alleen een gebrekkig inzicht hebben in de waarde van de eigen merken en het keuzeproces van de klant, maar dat ook de betrokkenheid van de eigen organisatie bij het merkconcept onder de maat is. Kortom: het fundament mist.
Ondanks dit inzicht, vindt 83 procent van de ondervraagden toch dat hun merk grote invloed heeft op de aanschafbeslissingen van consumenten. Dit terwijl elementere zaken als rendement bij investering, klantervaring en merkbeleving binnen de organisatie niet voldoende worden onderzocht. 63 procent kan de financiele waarde van de merken niet waarderen of het rendement meten, 47 procent ondervraagt de klant niet en 56 procent doet geen onderzoek binnen het eigen bedrijf. Aanleiding van dit onderzoek is de uitkomst van het jaarlijkse Best Global Branding onderzoek van 2009. Hieruit kwam naar vorendat Nederlandse merken, tegen de trend, niet meestijgen in merkwaarde. In de rest van Europa is deze stijgende lijn wel te zien. De top tien wordt gedomineert door merken als Microsoft en Disney. Het eerste Nederlandse merk is te vinden op de 42e plek: Philips, vrijwel aan het einde van de lijst gevolgd door nummer 92: Shell. Wanneer je verder terugkijkt, zie je echter dat Nederlandse merken nooit erg hoog hebben gestaan in de top 100. Wat wel opvalt is dat Shell sinds het eerste onderzoek, tien jaar geleden, bijna twintig plaatsen is gedaald. Heineken, toen ook nog vertegenwoordigd, is helemaal van de lijst verdwenen, maar Philips is met 13 plaatsen gestegen en heeft bijna alle tussenliggende jaren een stijgende lijn vertoont. ING heeft in de tussentijd ook nog op de lijst gestaan, maar heeft de lijst van 2009 niet meer gehaald. Financieel gezien valt het nog mee. In de top 500 Braddirectory van de wereld heeft Nederland nog een lijst met mooie namen waarbij Shell als Nederlandse koploper al op de 26e plek staat en daarmee het meest waardevolle merk is van ons land.
Warme versus koude citymarketing
I Amsterdam is toch wel het bekendste voorbeeld van citymarketing. In 2003 nam de hoofdstad van Nederland hun citymarketing beleid op de schop, dat resulteerde in het platform 'I Amsterdam'. Inmiddels is citymarketing, of beter gezegd, citybranding, een breed begrip.
Onderzoek van hoogleraar city- en regiomarketing Gert-Jan Hospers laat zien dat maar liefst 75 procent van de Nederlandse gemeenten hiervoor al een beleidsnota heeft opgesteld. Nieuwe inwoners, toeristen en investeerders aantrekken met je marketingcampagne is natuurlijk leuk, maar van koude acquisitie moeten de meeste gemeenten het niet hebben. Net als in de sales kost het veel meer inspanning om een klant binnen te krijgen met koude acquisitie, dan wanneer je al een voet tussen de deur hebt bij een bedrijf. Warme citymarketing, waarbij ingezet wordt op inwoners en gevestigde bedrijven levert vaak veel meer op. Bijkomend voordeel is dat zij de ambassadeurs zijn van je gemeente en dit ook uit kunnen dragen.
Niet gek wanneer je bekijkt dat slecht 14 procent van de Nederlanders binnen de eigen gemeente verhuist, dit geldt voor 75 procent van de bedrijven. We zijn nogal een honkvast volkje. Citymarketing is meer dan een leuke slogan, dit wordt nog wel eens vergeten. Je kunt als gemeente nog zo hard roepen dat je geweldig bent, je moet het ook zijn. Michiel van der Schraaf (projectleider City Marketing 2010) zei hier begin dit jaar over: "Soms lijkt het alsof citymarketing gewoon een hippe benaming is voor iets dat we al jaren doen: we promoten onze stad voor de bezoekers en organiseren wat leuke evenementen voor de bewoners. Slogan verzinnen, strak logo erbij en klaar is Kees. Maar hoe onderscheidend is dat?". Bij citymarketing gaat het om de combinatie algemene, fysieke en sociale omgeving. Hier moet een passende dimensie aan worden gegeven. Bij citymarketing moet verder gekeken worden dan het trekken van dagjesmensen, het moet van constructieve aard zijn en jaren meekunnen.
Brandkarma.com: Hoe 'goed' is jouw merk volgens de klant?
Woe 31 Maart 2010 14:23
In een tijd waarin merken meer en meer worden afgerekend op hoe duurzaam ze ondernemen, wat voor producten ze maken en wat ze uitstralen, is het interessant om dat 'karma' eens inzichtelijk te maken. Op Brandkarma.com kunnen consumenten daarom laten weten wat ze van een merk vinden, zodat merken op basis van deze input hun best kunnen doen 'een nog beter merk te worden'. Behalve consumentenopinie integreert de site ook nieuwsberichten over een merknaam, en een vergelijkingstabel waarin een merk kan zien waar hij staat ten opzichte van concurrenten.
Elke gebruiker van de site spaart punten met zijn gedrag, door bijvoorbeeld een mening achter te laten of vrienden toe te voegen. Die punten heten 'doo', en gebruikers die er het meeste van verzamelen staan in de Top 50 van belangrijkste influentials. Even neuzen door de eerste comments geeft een redelijk genuanceerd beeld, ook al zou je misschien verwachten dat klagers zich op de site zouden verzamelen om hun gal over slechte producten of klantervaringen te spuien. Tot nu toe beperkt de site zich ook nog tot enkele tientallen grote multinationals. Interessant project voor marketeers, en interessant om te volgen hoe deze site zich verder zal ontwikkelen.
Nederlandse consument trouw aan merk
DONDERDAG 8 APRIL 2010, 7:51
Dit blijkt uit het European Trusted Brands onderzoek 2010 van Reader’s Digest, dat voor de tiende maal werd gehouden onder ruim 32.000 consumenten in 16 Europese landen. ‘Voor marktleiders blijkt Nederland een ideaal land; wij zijn niet van die avontuurlijke consumenten’, concludeert Oele Steenks, hoofdredacteur van Reader’s Digest in de Benelux.
Nivea mag worden gezien als het meest betrouwbare Europese merk dat nummer 1 werd in de productcategorie huidverzorging in alle deelnemende landen. In Nederland kon aan 38 merken het predikaat Meest Betrouwbare Merk worden uitgereikt. De Nederlandse merken Becel (63%), Alpro Soya (51%), Rabobank (49%), Gazelle (43%), V&D (40%) en Ziggo (40%) kregen de meeste stemmen in hun productcategorie.
Nederlandse consumenten laten zich klaarblijkelijk bij hun merkbeleving minder beïnvloeden door prijsaanbiedingen dan gedacht op basis van de dagelijkse aanbiedingen en prijsknallers in de supermarkt en op de winkelvloer. Professor Peter Leeflang, hoogleraar Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, verklaart in Reader’s Digest: ‘Consumenten bouwen tegenwoordig op het advies en de ervaringen van vrienden en familie en ze raadplegen massaal ervaringdeskundigen op internet.’
Uit het European Trusted Brands onderzoek blijkt verder duidelijk in welke productcategorieën marketingprikkels relatief meer effect sorteren, doorgaans als uitkomst van heftige concurrentie in de markt. Bij de mobiele telefoons is het vertrouwen in Nokia nog steeds hoog, maar constateert Reader’s Digest een daling in het aantal stemmen van 62 naar 50 pct. In de categorie Telecomaanbieders wint KPN wederom, maar ook hier met een reductie van 12 pct (van 50% naar 38%). Kellogg’s blijft de topper voor ieders ontbijt, maar het vertrouwen daalt van 39 naar 28 pct. De winnende merken boekten kleinere winstpercentages afgezet tegen de scores in 2009. Visa klimt bijvoorbeeld van 38 naar 42 pct en Ariel gaat van 27 naar 29 pct.
Het European Trusted Brands onderzoek maakt gebruik van een database met 4,5 miljoen Europeanen. Daaruit selecteerde Reader’s Digest respondenten uit 16 verschillende landen. Nadat de ondervraagden per categorie hun meest vertrouwde merk hadden genoemd, beoordeelden de respondenten dat merk op kwaliteit, prijs-kwaliteit verhouding, sterk imago en begrijpt wat de consument wil. Zij gaven ook aan of zij koper waren van het merk dat zij noemden en of zij het merk anderen zouden aanraden. In totaal deden 32.163 consumenten mee aan het onderzoek, onder wie 2.106 uit Nederland.
Bestedingen autoreclames blijven toenemen
16 juli 2012
De Nederlandse mediabestedingen aan reclamecampagnes gericht op personenauto’s zijn in het eerste half jaar weer verder toegenomen.
In de eerste 6 maanden van 2012 werd er in Nederland bijna 200 miljoen euro aan mediawaarde geregistreerd. Dat is een toename van 17,5 procent ten opzichte van het eerste 6 maanden van 2011, zo blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Adfact. Vooral de bestedingen binnen het A-segment stijgen flink door (+65 pct). Radio (+34,5 pct) en buitenreclame (+31 pct) lieten de grootste groei zien. Toyota is de grootste stijger (+ 88 pct. De mediabestedingen aan bedrijfswagens en aan online media vallen buiten deze analyse.
Adfact verwacht dat de mediabestedingen de komende maanden zullen blijven toenemen. Ondanks dat juni de beste verkoopmaand was in tijden, zullen de autoverkopen het komende half jaar flink onder druk komen te staan. Lars de Vries van Adfact: ‘Dit komt door de algehele economische malaise en daarbovenop onduidelijkheden over de kilometervergoeding. Het gevolg zal zijn dat auto-importeurs meer actiematig moeten gaan adverteren.
’ TV blijft verreweg het populairste advertentiemedium onder de autoadverteerders. Er is 109,6 miljoen euro aan mediawaarde geregistreerd, dat is 55 procent van de totale bestedingen aan autoreclames. TV laat daarmee een stijging zien van 16 procent. De bestedingen aan radio (38,6 miljoen) en buitenreclame (14,5 miljoen) lieten de grootste groei zien. Dagbladen (33 miljoen) slechts een lichte stijging (+6 procent).
Top 5 eerste half jaar 2012:
1. Peugeot (+27,7 pct) 18,4 miljoen euro
2. Renault (+35,6 pct) 17,7 miljoen euro
3. Hyundai (+63 pct) 17,2 miljoen euro
4. Opel (+15,4 pct) 15,4 miljoen euro
5. Citroen (+ 23,3 pct) 15,1 miljoen euro
Bron: adformatie.nl, Roderick Mirande
Het gebruik van LinkedIn in Nederland
7 juni 2012
LinkedIn. De sociale netwerksite is sinds mei 2003 online en een begrip in de zakelijke wereld. Met ruim 3 miljoen Nederlandse gebruikers behoort ons land tot de top 10 van landen met het hoogste percentage LinkedIn-gebruikers.
Maar hoe en waarom gebruiken Nederlanders LinkedIn?
Onderzoek
Om inzicht te krijgen in het Nederlandse gebruik van de zakelijke netwerksite heeft Just Connecting afgelopen maart onderzoek verricht. De resultaten publiceerden zij aan de hand van de infographic op Marketingfacts. Aan het onderzoek hebben 1.000 mensen meegewerkt door een vragenlijst in te vullen.
De Nederlandse LinkedIn-gebruiker
Het merendeel van de respondenten is in de leeftijd van 21 tot 50 jaar en heeft minimaal een HBO-opleiding afgerond. De mannelijke respondenten zijn met 61% iets oververtegenwoordigd ten opzicht van het totaal aanwezige mannen op LinkedIn wereldwijd (56%). De helft van de respondenten werkt in loondienst, 42,5% is zzp’er en 7% van de ondervraagden geeft aan student te zijn.
Waarom gebruiken Nederlanders LinkedIn?
De zzp’er gebruikt LinkedIn voornamelijk om te netwerken (94%). Maar ook om salesactiviteiten te ondersteunen (60%). Respondenten in loondienst gebruiken het netwerk voor het up-to-date blijven binnen hun vakgebied (62%). Slechts 18 % van deze groep geeft aan sales-activiteiten te ondersteunen via LinkedIn. Zzp’ers gebruiken LinkedIn vaker dan werknemers. Waar een zzp’er dagelijks inlogt op het netwerk, bezoekt een werknemer de site gemiddeld drie keer per week.
Hoe gebruiken Nederlanders LinkedIn?
Het zakelijke netwerk heeft de afgelopen jaren verschillende toepassingen gelanceerd. De functionaliteit ‘Who viewed my profile’ wordt door 83% van de respondenten geraadpleegd. Ook ‘People you may know’, wordt veelvuldig gebruikt. Regelmatig bekijken 9 van de 10 mensen de functie om aan netwerkcontacten te komen. De bekendste toepassingen zijn de groepen waar gebruikers lid van kunnen worden. Van de respondenten geeft 37% aan lid te zijn van minimaal 6 groepen. Als voornaamste reden om lid te zijn, worden het uitwisselen van en up-to-date houden van kennis opgegeven. 80% geeft aan de groepen waardevol te vinden
Bron: Frankwatching.com, Bianca van Keterrij
De Supermarkt en het A-Merk
Onlosmakelijk van elkaar zijn ze. De een kan niet zonder de ander. Tegen een supermarkt die geen Coca-Cola verkoopt zal raar op worden gekeken en Coca-Cola zal veel omzet mislopen zonder de supermarkten. Deze winkels zoeken daarom hun toevlucht voor dit afhankelijkheids probleem in huismerken, maar wat heeft dit voor invloed op de A-merken?
Een A-merk heeft de naam dat het vaak een hogere kwaliteit brengt voor een hogere prijs. Er zijn mensen die, afhankelijk van de daadwerkelijke kwaliteit van het product, dan ook dat beetje extra hiervoor zullen betalen. Voorbeelden als Coca-Cola en Calvé pindakaas zijn hier op zijn plaats.
Om dus niet meer zo afhankelijk te zijn van deze producten stellen de supermarkten huismerken in.
Deze zijn goedkopere producten met het logo van de supermarkt zelf erop. Nu luid de logica zo: wanneer de supermarkt door de consument zelf als “een goed merk” wordt ervaren moet een door die zelfde winkel gemaakt product ook goed zijn toch? En eigenlijk valt daar weinig tegenin te brengen, want maar liefst 62% van de consumenten zegt geen echt kwaliteitsverschil meer te ondervinden tussen A-en-huismerken (grote uitschieters als Cola nagelaten). In dit geval wordt de hoge prijs van het A-merk toch wel een echt probleem. Want, waarom zou je vijftig cent meer betalen voor een tandpasta die net zo goed werkt als die van het huismerk?
Wat er dus gebeurd is dat een A-merk zijn A-status verliest en een merk zoals alle andere wordt. Het moet dus iets blijven zoeken waarmee het boven die anderen uit blijft steken. Zo hebben veel huismerken de neiging om hun verpakking sterk aan te passen naar die van het A-merk. Dus, verander je verpakking! Val op! Zorg ervoor dat jij tussen al die andere merken uit springt en behoud die status! Dat is de filosofie die veel A-merken zullen gaan hanteren om te kunnen blijven genieten van de voordelen hun A-status.
Nou moeten we dit verhaal wel nuanceren, want zonder A-merk, geen prijsvoordeel op de huismerken. Zoals dus al gezegd de een kan niet zonder de ander en omdat de supermarkt het liefst geniet van de voordelen van beide zullen ze de A-merken nooit helemaal weg concurreren.
De Plus-pindakaas is namelijk zonder een A-merk variant ervan ook maar “simpelweg” pindakaas.
Een slecht Oranje is een slecht verkopend merk
Het was helaas een afgang en ook letterlijk drie keer niks het afgelopen EK. De grote sportieve deceptie van onze mannen gaat helaas gepaard met teleurstellende verkoopresultaten en misgelopen omzetten. Niet alleen hoofdsponsors Nike en ING zullen hier veel van merken, zeker ook de grote supermarkten met hun speciale EK-acties zullen een groot nadeel ondervinden van een teleurstellend EK.
Als je van een merk iets mag verwachten gedurende een grote eindronde waaraan Nederland deelneemt dan is het Albert Heijn wel. Nog nooit zag je zoiets over de top als een vliegtuig vol geplakt met welpies, een heus wuppie-lied en een speciaal ingezongen single van Guus Meeuwis en Marco Borsato voor de Beesie campagne.
Nee dan zou je bijna gaan denken dat de AH het al voelde aankomen dit jaar. Ze kwamen niet met een grote ultra-oranje actie waar je niets meer aanhebt na een eventuele uitschakeling. De enige wel oranje en al niet zo populaire facebookcampagne is intussen al weer stop gezet, maar de AH gaat met zijn panini plaatjes gewoon door tot de finale is gespeeld. Deze zijn volgens de vele kinderen die voor de uitgang van de supermarkt wachten in de hoop wat plaatjes te vangen namelijk nog steeds leuk. De C1000 en Plus daarentegen schijnen wel blind vertrouwen te hebben gehad in oranje. De Juichbandjes en zeker de oranje-vogeltjes werden met Albert Heijn achtige proporties de huiskamer in geslingert. De C1000 wist daarvoor zelfs drie BN’ers en een handjevol aan basisspelers van het Nederlands elftal te strikken.
Dit is allemaal heel leuk, al dat geschnabbel van al die Oranje sterren (denk ook aan de ING en Lipton reclames). Tot op het moment dat de sportieve prestaties achteruit gaan. Want ja je had in plaats van je eigen zak te kunnen staan vullen op een opname set ook met zijn alle op het trainingsveld kunnen staan.
Iets wat zeker niet bij iedereen in het goede keelgat zal zijn gevallen. Nee, het imago van de oranje equipe is er toch echt op achteruit gegaan.
Helaas voor de C1000 en Plus, die feitelijk “all-in” gingen op een succesvol en gesympathiseerd oranje . Of het nu toeval of wijsheid is , het blijkt dan maar weer dat de AH het best in heeft weten te spelen op zo’n groot toernooi.
Als enige van deze drie supermarkten geniet het nog van een verkoop voordeel op het Europees Kampioenschap.
Jaguar poetst de roofkat op
12 maart 2012
Als onderdeel van een nieuwe marketingstrategie geeft Jaguar het beroemde logo een likje verf.
Zowel het kenmerkende beest als de typografie van het logo worden aangepakt door het Britse merk in Indiase handen. De springende jaguar krijgt een metallic kleur en meer schaduw, terwijl het lettertype breder en platter wordt. Het automerk zelf spreekt over "de meest uitgebreide wijziging aan de visuele identificatie in veertig jaar tijd".
De opfrisbeurt is onderdeel van een nieuwe marketingstrategie van Jaguar, dat onder het sleutelwoord ‘alive’ zich meer wil richten op "nieuw en verlicht publiek".
In 2002 werd de roofkat ook al eens opgefrist, toen Jaguar nog in handen was van Ford. Het oude logo was toen slechts een zwart-wit afdruk van het springende beest, en werd opgewaardeerd tot een in donkerzilver uitgevoerd exemplaar, waar ook diepte in te zien was. De rebranding van nu is weinig meer dan een polijstbeurt: het nieuwe logo is helderder en glimt meer dan z’n voorganger.
Bron: Autoweek
Ook branding ondervindt grote invloeden van het Internet
Holland, een land waar men van nature zeer trouw is aan tradities en oude gewoontes. Zo leek men
deze opvatting ook door te kunnen voeren op merken. Maar schijn bedriegt: de snelheid en intensiteit waarmee de invloeden van het Internet zich uitbreiden zijn ook voor de “Oude Hollandse” merken onmiskenbaar geworden. Zowel in 2010 als in 2011 kwam het European Institute for Brand management (Eurib), met een lijst met de honderd meest onmisbare merken in Nederland waarvan de toppen drie er toen zo uitzagen:
2010:
1. HEMA
2. Blokker
3. Kruidvat
2011:
1. HEMA
2. Kruidvat
3. Bol.com
De nieuwe nummer drie, Bol.com, komt helemaal vanaf plaats dertien naar boven stevenen. Waarbij het grote merken als: Albert Heijn, NOS(journaal) en Blokker achter zich laat. Andere grote stijgers binnen deze lijst zijn: Youtube, Nu.nl, Buienradar, Gmail en Ideal. Daarnaast staat de bekendste website ter wereld (Google) al een tijd op plaats zes. Niet raar voor een site die wereldwijd zo ongeveer 3,7 miljard zoekopdrachten per dag binnen krijgt, maar wel iets wat maar eens aangeeft hoe erg gehecht Nederlanders zijn aan hun de voor hun bekende merken en hoe groot de impact is van nieuwere websites zoals Bol.com en Nu.nl. Bij dit onderzoek moet wel een kanttekening worden geplaatst als het aankomt op het verschil tussen mannen en vrouwen.
Mannen:
1. NOS Journaal
2. Bol.com
3. Google
Vrouwen:
1. HEMA
2. Kruidvat
3. IKEA
Er is dus duidelijk te zien dat mannen veel makkelijker ontrouw zijn aan de Oud Hollandse merken en sneller mee zullen gaan met de trend van het web. De vrouwen blijken dus een duidelijke voorkeur te hebben voor de Hollandse merken zoals HEMA en Kruidvat. Het verhaal van het ontstaan van deze kloof verteld het Eurib niet, maar er valt dus wel te concluderen dat vooral mannen zeer gevoelig zijn voor de trends van het Internet en daarmee voor het grootste deel verantwoordelijk voor de verandering van het gezicht van Nederlandse branding.
Google nu ook vol in strijd om tabletmarkt
De Nexus 7, zo heet deze echte Google tablet die draait op het nieuwe besturingssysteem: “Jelly Bean” (wat gewoon een nieuwere versie is van Android). Deze is brood nodig, want op de tabletmarkt loopt Android ver achter op Appel.
Met een 7 inch scherm (Ipad: 9,7 inch) past hij gemakkelijk in één hand. Hij kost maar 159 euro (Ipad: 499 euro) en is vanaf half juli te koop via de Google-play website, wanneer precies in Nederland is nog niet bekend. Het is in ieder geval Google’s eerste echte aanval op de tabletmarkt, waar het dus nog een grote achterstand heeft goed te maken op marktleider Apple. Logisch, want op de markt voor smartphones heeft het het marktleiderschap ondertussen al te pakken.
De Android gestuurde mobieltjes zijn populair, want ondanks dat de Iphone revolutionair en veruit de bekendste smartphone van allemaal is, blijft hij erg duur. Zeker voor de grootste doelgroep van smartphones: jongeren, hanteren zij geen haalbare prijzen. Tja en dan stappen die jongeren al snel over op de goedkopere Android modellen.
Deze tactiek zal Google hoogstwaarschijnlijk ook nu gaan gebruiken voor de op de tablet markt. Waar de belangrijkste doelgroep misschien niet bestaat uit jongeren, maar prijsdifferentiatie misschien toch het verschil kan gaan maken.
Daarnaast zal het ook vooral de “Google Touch” zijn die het verschil moet gaan maken. Dit houdt dus in dat de producten gemakkelijk te gebruiken en toegewijd aan de gebruiker zijn, aldus Google zelf.
Je kunt dit terug zien aan het in een hand vast te houden schermen en de usability. Of dit genoeg is om de markt te veroveren en Appel van de troon te stoten zal de tijd ons moeten leren.
Van Obama-care naar Obama-ads?
“The Affordable Care act” zoals de wet officieel heet is door het Amerikaanse hogere gerechtshof getoetst aan de Amerikaanse grondwet en goedgekeurd. Nu is elke Amerikaan vanaf 2014 verplicht een zorgverzekering af te hebben gesloten.
Hij wordt door de Republikeinen dus ook wel Obama-care genoemd, de veel omstreden zorgverzekeringswet; doorgevoerd door de democratische President Obama. Volgens Nederlandse normen en waarden een goede zaak, deze wet, want op dit moment zijn er zeker nog zo’n 50 miljoen Amerikanen onverzekerd hier voor. De helft van de Amerikanen denkt daar anders over, want in “het land van vrijheid en gelijkheid” kun je toch niet gedwongen worden door de overheid om iets kleins te doen als een verzekering afsluiten? Wat er eigenlijk op neer komt dat het heel moeilijk zal worden om mensen te gaan paaien deze verzekering af te sluiten.(er hangt nog wel veel af van de uitkomst van de aanstaande verkiezingen, want republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zegt de wet in te trekken bij winst).
Maar stel de wet blijft, dan vinden wij hier dus een gat in de markt. Want zo’n beetje elke verzekeraar in de Verenigde Staten verkoopt zijn producten van buisness to buisness. Nu er dus per se een zorgverzekering zal moeten worden afgesloten en men bij God niet weet waar te zoeken zal het in de komende twee jaar gaan exploderen aan reclames voor zorgverzekeringen. Het is ook nog onmogelijk te zeggen wie deze het best zal gaan verkopen, want vrijwel geen enkele verzekeraar is de VS is bekend met iets anders als buisness to buisness verkoop.
Een spannende en voor Amerikaanse begrippen revolutionaire ontwikkeling zal het worden, want nog nooit is de relatie tussen persoon en verzekeraar zo close geweest.
Toyota opnieuw het “Groenste” Merk
26 juni 2012
Toyota is opnieuw de nummer 1 op de wereldwijde Best Global Green Brands 2012-ranglijst van Interbrand. Daarnaast worden dit jaar Johnson & Johnson (nr.2) en Honda (nr.3) verwelkomd in de top drie van de groene ranglijst van het merkenadviesbureau.
De lijst is gebaseerd is op zowel de publieke perceptie van duurzame merken als de daadwerkelijke groene prestaties van die merken. Nissan (nr.21), H&M (nr.46) en UBS (nr.50) zijn dit jaar nieuw op de lijst, met H&M als enige modeketen binnen de top 50. Net als vorig jaar staan twee Nederlandse merken op de Best Global Green Brands ranglijst; Philips (nr.31) en Shell (nr.34). ‘Hoewel geen grote verschuivingen qua positie op de ranglijst voor deze merken, zien we wel een ander opmerkelijk verschil ten aanzien van vorig jaar. In tegenstelling tot de ranglijst van 2011 zien we nu dat Shell door mensen als duurzamer wordt gezien dan de werkelijke groene prestaties van het bedrijf. Hier bestaat een licht risico voor het merk, licht Patrick Stal, Managing Director van Interbrand Amsterdam, toe. ‘Daarmee is Shell een interessant geval. De perceptie van oliebedrijven in het algemeen is hoger dan vorig jaar. Dat komt deels doordat er geen recente grote schandalen zijn geweest. Overigens presteert Shell beter dan vorig jaar. Maar Shell moet het niet te goed willen doen, dan krijg je het effect van green washing.’
De lijst wordt dit jaar gedomineerd door automerken, met Toyota opnieuw als aanvoerder van de lijst. Niet geheel verrassend, gezien duurzaamheid nog steeds een van de kernprioriteiten is van het merk. Met de Toyota Prius bemachtigde het merk hun duurzame perceptie. Hieraan is recentelijk een heel scala aan duurzame auto’s toegevoegd, waaronder het eerste Toyota plug-in model. ‘Toyota heeft met de Prius een nieuwe standaard gezet voor de industrie’, zegt Stal. ‘De consument is kostenbewuster door de crisis. Het aanschaffen van een duurzame auto is direct voelbaar in de portemonnee.’ Honda, Volkswagen en BMW staan ook in de top tien. ‘BMW heeft een hele lijn met efficiëntere modellen. De BMW-I zorgt zelfs voor een regelrechte revolutie. Nieuw op nummer 22 is Nissan. ‘Met de Nissan Leaf heeft het merk een statement gemaakt. Het merk was tot dusver onopvallend, maar met deze elektrische auto heeft het een aantal goede innovaties in handen.’
De ranglijst van 2012 is gebaseerd op de sterkste merken uit de Interbrand Best Global Brands ranglijst van 2011. De belangrijkste conclusie uit deze lijst is volgens Stal dat de crisis met name op het gebied van automotive voor meer duurzaamheid heeft gezorgd. Tweede conclusie: ‘Voor veel merken valt er nog een hoop te winnen. Merken als Hewlett-Packard, Panasonic, Cisco, Siemens en L’Oréal presteren beter dan waar ze credit voor krijgen. Het volledige Best Global Green Brands-rapport van Interbrand, inclusief sectoranalyses, trendanalyses en toelichting op de onderzoeksmethodiek, is beschikbaar op www.bestglobalgreenbrands.com.
Bron: Adformatie.nl, Jaap Bartelds
Offshoring, dat vindt de klant maar niks
We doen het al eeuwen, het uitbesteden van productieprocessen naar landen waar ze het voor ons vervelende werk voor een aanzienlijk lagere prijs willen doen. Dit levert de ondernemers een heel mooi kostenvoordeel op waarover hij later een prachtige winst kan opstrijken. Maar nu ook de diensten van een onderneming worden uitbesteed (met als beste voorbeeld: de callcenters) zijn er niet alleen meer gevolgen voor de beide ondernemers in het uitbestedings proces, ook de klant voelt ze nu wegen.
Je zou toch zeggen dat bij elke onderneming de klant koning is. Tegenwoordig gaat dit helaas, voor ons klanten, niet meer op. U hebt vast allemaal wel genoeg aan de lijn gezeten met de helpdesk van uw provider of energieleverancier om te weten waar ik het over heb. Nee, de kostprijs die blijkt koning te zijn.
Dit heeft dus geleid tot een toename van offshoring wat de kwaliteit van de klantvriendelijkheid over het algemeen niet ten goede komt. In de VS scoren bedrijven met offshoring maar 27 procent op klant vriendelijkheid en nog minder op wat ze “first fix” noemen (in een keer geholpen worden). Wat aangeeft dat men echt niet tevreden is met deze bedrijven die daardoor dus een ernstig imagoverlies lijden. Het blijkt dus een gevaarlijke overweging, klantencontact uitbesteden (offshoring is eigenlijk in de rest van de gevallen prima).
De klant is en blijft namelijk het hart van een organisatie, zonder hen ben je nergens. Als deze dan dus boos en ontevreden overstappen op de concurrent en via de social media nu razendsnel jouw naam zwart kunnen maken heb je toch wel echt een probleem. Daarnaast is het makkelijker voor een onderneming om een klant tevreden te houden dan er een aan te trekken. Maar waarom blijft men dan toch kiezen voor uitbesteding in plaats van een goed klantencontact?
Nou eigenlijk om twee redenen:
1. Men had niet voorzien dat er zulke nadelen zouden ontstaan op de bestaande cultuurverschillen. Het blijkt uiteindelijk lastig om afspraken goed na te komen en het werkt miscommunicatie in de hand. Men hoopt deze nu natuurlijk in de loop van de tijd te kunnen overbruggen.
2. Kosten zijn toch gewoon belangrijker voor bedrijven vandaag de dag. Imago kun je gewoon weer oppoetsen met het vrijgekomen geld niet waar?
Heineken en Bavaria scoren wel op het EK
29 juni 2012
AMSTERDAM - Bavaria en Heineken hebben een goede reclamecampagne gevoerd tijdens het EK. ING Bank en Lipton Ice Tea deden het juist slecht.
Dat blijkt uit een inventarisatie van tweets rond de wedstrijden door onderzoeksbureau MarketResponse.
Bavaria is tijdens de poulefase het meest online besproken merk in relatie tot het EK. Voor de wedstrijd tegen Portugal twitterde een toen nog hoopvolle supporter: "Met #Bavaria V-dress moet #porned wel goed komen."
Over Heineken verschenen de meeste positieve berichten. Vooral een oranje wielklem om de Duitse spelersbus, een staaltje guerilla-marketing van Heineken, viel in de smaak op Twitter.
Wielklem
Hoofdsponsor ING wordt online het meest negatief besproken. De afsluitende commercial waarin de bank Oranje bedankt, schiet bij veel twitteraars in het verkeerde keelgat. Een tweet: “ING hoofdsponsor Oranje had reclame al klaar… Hoezo vertrouwen in Oranje?”
Ook een reclame van Lipton Ice Tea, waarin Wesley Sneijder een prachtig doelpunt scoort nadat hij een verkoelend flesje in zijn nek legt, doet het niet goed. “Dit hebben we dit jaar geleerd: Lipton IceTea is slecht voor je sportprestaties. #EK2012”, las MarketResponse.
Bron: Nu.nl
Postbus 51 heet nu gewoon: “Rijksoverheid”
Sinds 1 juli is het dan zover en eerlijk gezegd verandert er niet zo veel. Het hele concept blijft het zelfde alleen de naam van het product en het bijpassende nummer zijn nu aan verandering onderhevig. Om nu dus de “rijksoverheid” te bereiken bel je naar 1400
Het blijft dus bij een naam en nummer wijziging, maar de rijksoverheid laat zien dat het gaat voor meer duidelijkheid voor de burger. Al eerder (2008) veranderde het logo naar het rijkslogo en gingen de websites van het ministerie op in www.rijksoverheid.nl. (Daarbij verandert de alom bekende radio en tv jingle op het eind van iedere reclame overigens niet).
Volgens de site van de rijksoverheid zelf is deze verandering een gevolg van het besluit om; “eenduidiger en herkenbaarder te communiceren” het is een mooi gebaar uiteraard, maar het is maar de vraag wat wij als burger hier nu daadwerkelijk aan hebben
IMAGOSCAN.com
3-9-2013
Wat doet de ImagoScan? De scan drukt de waarde van een merk, of het effect van een campagne hierop, uit in de vorm van een rapportcijfer. De ImagoScan geeft inzicht in hoe respondenten je merk beleven, onder andere aan de hand van de Archetypen van Jung en het concurrerendewaardenmodel van Quinn. Ook persoonlijkheidskenmerken, geografische informatie en andere filteropties zijn zichtbaar op het resultatendashboard.
Met de ImagoScan maak je een scan aan voor een bepaalde (korte) periode. De hiervoor relevante sociale platformen (Facebook, Twitter, LinkedIn) selecteer je zelf: de app genereert één bericht op desbetreffende timeline. Daarnaast is er de mogelijkheid om je contacten een persoonlijk bericht te sturen. De feedback is vervolgens in de app inzichtelijk voor de scan-eigenaar. Ook je eigen database is in te zetten.
Na de onderzoeksperiode zijn de resultaten via het dashboard in de app te bekijken. Hierin kan geselecteerd worden op geslacht, leeftijd, inkomen, opleiding en gezinstype van de respondenten. Verder is inzichtelijk waar je publiek het merk / de campagne van kent, waar zij zich bevindt (o.b.v. Google Maps) en wie als grootste concurrent wordt beschouwd. Tenslotte laat de zogenaamde BrandMeter zien hoe jouw merk of campagne scoort ten opzichte van alle anderen die gescand zijn via de app.
Gratis verkrijgbaar voor zowel Apple als Android. Try us! We zijn benieuwd naar je mening